Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

Adıyaman hakkında Herşey

Anasayfa > Şehirler > Adıyaman hakkında Herşey

ADıYAMAN`ıN PLAKASı: 02

 

ADıYAMAN`ıN NüFUSU: 582,762

 

ADıYAMAN`ıN iLçELERi: çelikhan, Gerger, Kâhta, Gölbaşı, Besni, Samsat, Sincik ve Tut.

 

ADıYAMAN`ıN tarihsel DOKUSUNDA NELER olmaktadır?

 

Adıyaman ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları bu şehrin tarihinin paleolitik döneme kadar uzandığım sergilemiştir. insanlık âleminin Toplayıcılık ve Avcılık Dönemi adını verdiğimiz kültür evresinin de izlerini taşıyan, büyük medeniyetlere beşiklik eden Adıyaman, 100 yıldan buyana dünya arkeologlarını meşgul eden bir araştırma endüstrisi hâline gelmiştir. Adıyaman ve çevresinin tarihî zenginliklerinin eskiden buyana bilinmesi, bölgenin son yüzyıllarda çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı, seyyah yönünden araştırılmasına vesile olmuştur.

 

ADıYAMAN`DA NEREDE GEZiLiR?

 

Nemrut Dağı, Arsameia ören noktayı, Yeni Kale (Kâhta), Derik mukaddes sahası (Sincik), Gerger Kalesi (Gerger), Perra Antik Kenti (örenli), Karakuş Tümülüsü, Sofraz Tümülüsü (Sofraz Beldesi), Sesönk Dikilitaş (Besni), Karadağ Tümülüsü, Beş Tepeler (ılıcak Köyü), Haydaran Kaya Mezarları (Taşgedik Köyü), Turuş Kaya Mezarları, Gümüşkaya Mezarları.

 

ADıYAMAN`DA NE YENiLiR?

 

Döme çorbası, pıtpıtı çorbası, parmak kebap, dolma-sarma, yeşil fasulye sulusu, kavurmalı sıcak köfte, kel köfte, dolmalı köfte, yapıştırma, pirpirim salatası, mercimekli pilav, domatesli pilav, basma köfte, çağala aşı.

 

meşhur Tatlılar:Tene helvası, nişe bulamacı, heside, kesme, kaşık tatlısı.

 

ADıYAMAN`DA NEREDE YEMEK YENiLiR?

 

Adıyaman merkezde bulunan Yeni Osmanoğlu Lokantası Yöresel yemeklerin yenilebileceği bir yerdir.

 

ADıYAMAN`DA NE üRETiLiR?

 

Tekstil endüstri, besin endüstrisi, kimya sanayi, metal endüstri, ağaç ve plastik endüstri. Bunun yanında tarımsal alternatifler olarak şunları sayabiliriz; buğday, al mercimek, pamuk, tütün, arpa, çeltik, mısır, nohut, kuru fasulye, şeker pancarı, susam, kuru soğan ve kuru sarımsak.

Ekleyen : - Tarih: 11 Temmuz 2016 - 20:58 - Okunma Sayısı : 2.345 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız