Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

Hata Yapan mı Affeden mi?

Anasayfa > Makaleler > Hata Yapan mı Affeden mi?

Merhaba sohbet ve sohbet odaları kullanıcıları şimdi ki makalemde Affetmenin aslında çoğu insan tarafından zor olduğu söylenir çünkü yapıaln şeyi bir türlü kaldıramaz ve onu sindiremez hale gelir.Peki ya bu hatayı yapan insan da özür dilerse ? yine onu affetmek istemeyen insanda çıkar.Amacım affetmek olayının ne kadar yüce olduğunu anlatmak değil.Elbette affetmek bir yüceliktir.Önemli olan affetmeye gerek duymamaktır.Nasıl mı ?Şimdi sizlere okuduğum bir hikayeden bir kesit paylaşacağım arkadaşlareminim ki o zaman affetmeye grek duymadığınız çokta küçük kırılgan noktalarda nasıl davranmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.Size yapılan küçük hatalarda bu hikaye hep aklınıza gelecektir eminim.

“Buddha bir gün, öğrencileriyle bir ağacın altında otururken ansızın bir adam çıkagelmiş ve birden bire Buddha’nın yüzüne tükürür. Buddha bunun üzerine sakince yüzünü silip adama “Sıradaki ne? Bana başka ne yapmak isterdin?” diye sorar. Buddha’nın bu öfke içermeyen sözlerini duyan adam oldukça kafası karışık şekilde normalde bu duruma maruz kalan birinin çok öfkelenmesi gerektiğini düşünür.

Adam bunları düşünürken Buddha’nın en sadık öğrencisi Ananda bu duruma tepki göstermiş ve adamın hemen cezalandırılması gerektiğini aksi takdirde herkesin böyle şeyler yapabileceğini söyler.

Bunun üzerine Buddha öğrencisine dönerek: “Bu adamın yaptığına gücenmedim ancak sana güceniyorum. O bir yabancı ve beni tanımıyor. Geldiği yeri ve öyküsünü bilmiyoruz. Buraya gelmeden önce belli ki benimle ilgili kafasında bazı düşünceler oluşturmuş ve az önce oluşturduğu düşüncelerin üzerine tükürdü, bana değil! Henüz beni hiç tanımıyor. İnsan hiç tanımadığı birinin ruhuna nasıl tükürebilir ki?” der ve sözlerine şöyle devam eder: “Olayın üzerinde derinlemesine düşündüğünüz zaman onun aslında kendi zihnine tükürdüğünü fark edeceksiniz. Çünkü benimle ilgili düşünceleri de onun zihinin bir parçası. Ayrıca “Sırada ne var?” demem de onun tükürmekle bir şeyler anlatmaya çalıştığını düşünmemdendi. Yani insan bazen, kelimelere dökmekte zorlandığı aşırı yoğun duyguları bu tip eylemlerle anlatma yoluna gidebilir.”

Bu diyalog karşısında kafası iyice karışan yabancı evine döner ve tüm gece uyuyamaz. Olanları anlamlandırmakta güçlük çeken adam tüm geceyi yatakta dönüp durarak geçirir çünkü Buddha onun tüm düşünsel sistemini ve geçmişini adeta paramparça etmiştir.

Ertesi sabah Buddha’nın yanına giden yabancı, hiçbir şey söylemeden Buddha’nın ayaklarına kapanır ve ondan af diler. Buddha ise bu özrü şöyle yanıtlar: “Affetmek mi? Bak yabancı, ben dün yüzüne tükürdüğün adam değilim. Ganj Nehri her an akar ve bir saniye önceki haliyle aynı değildir. İnsanoğlu da tıpkı Ganj gibi bir nehirdir ve sürekli yenilenir. Dolayısıyla dünkü olaydan ötürü sana karşı bir garezim yok ve af dilemene gerek yok. Nasıl ben 24 saat önceki adamdan farklıysam sen de yepyeni biri oldun. Dün yüzüme tüküren bir adamken, bugün ayaklarıma kapanıp af dileme erdemine sahipsin. Bu yüzden yanıma otur ve artık yeni bir şeylerden bahsedelim”

Evet sevdaruzgari.net sohbet ve sohbet odaları altında hizmet veren sunucumuzda siz sevgili kullanıcılar peki ya siz bu hikaye hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ekleyen : - Tarih: 16 Mayıs 2016 - 13:56 - Okunma Sayısı : 2.100 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız

New

16 Mayıs 2016 - 19:18

o kadar manidar bir makale ki…düşündüğümü nasıl yazıya dökeceğim..:)bu konuya neden değindiğini çok çok iyi biliyorum..:) Budist acaba diyorum( o kişi ilk tükürdüğünde Budist iyilikle ceza vermiş peki diyelim ki adam ertesi gün geliyor yine tükürüyor..Budist yine affeder sanıyorum amaaaaa bu 3 günde tekrarlanırsa işte ozaman gerekli cezayı vereceğinden eminim….işte bende onu yapıyorum… ilkinde tamam affettim diyorum tşkr ediyor kişi..ertesi gün o davranışına devam ediyor…ve biraz daha insaflı davranıyorum affetmeden… amaaaaaaa 3. olursa allah yarattı demem ezer geçerim ..:) örneklerini sunucuda yasadım..bunuda zaten biliyorsun SEVGİLER.