Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

STRESİN ÜZERİMİZDEKİ ETKİLERİ

Anasayfa > Sağlık > STRESİN ÜZERİMİZDEKİ ETKİLERİ

stress    Stres beyninizde asabi olmanıza sebep olan kimyasal bir değişime yol açabilir. Birçok insan stresli hissettiği sırada huysuz ve aksi olduğu için geçinilmesi zor kişiler haline gelebilir. Baskı altındayken unutkan ve kafası karışık hissetmemiz stresin beynimizdeki yıkıcı etkilerine örnek olarak gösterilebilir. 

Kronik stres beyninizi küçültebilir. Stresli bir hayat beyninizde duygulardan, otokontrolden ve fizyolojik fonksiyonlardan sorumlu olan bölgelerdeki gri maddenin azalmasına sebep olarak, hafıza ve öğrenme kapasitenize zarar verebilir. Kronik stres ve depresyon; beyninizde prefrontal kortekste yoğunluğu azaltarak duygusal ve kavramsal bozulmalara yol açabilir.

Stresli olaylar beyin hücrelerinizi öldürebilir.Yeni bilgiler öğrenmeye devam ettiğimiz sürece beynimizde hipokampusde nöronlar üretilmeye devam edecektir.Fakat sürekli stres beyninizde hipokampusde yeri nöronların üretim sürecini durdururabilir; ayrıca hipokampal hücrelerin arasındaki iletişimin hızını da etkileyebilir.Yapılan bir araştırmaya göre stres içerisinde olan bir insanın beyni normale göre daha çok miyelin üreten hücre ve normalden daha az nöron üretiyor. Kortizolün yarattığı yıkıcı etkiler yüzünden hipokampus duygusal sıkıntıya karşı çok savunmasız hale geliyor.

stres

Stres beyindeki tehdit tepkilerini tetikleyerek hafıza kaybına sebep olabilir. Kortizol beyindeki aktiviteleri engellediği için beyinde duygusal tepkileri ve motivasyonu kontrol eden ana merkez olan amigdalanın büyümesine sebep oluyor. Amigdala beyinde korku ve tehdit kavramlarından sorumlu olan bölge olarak biliniyor. Bu bölgedeki aktivitelerin artması kişinin tehdit altında olduğu düşüncesine kapılmasına ve yeni bilgileri kavrama yeteneğinin zarar görmesine sebep oluyor.  

 

 

Etiketler : , ,
Ekleyen : - Tarih: 25 Kasım 2014 - 02:55 - Okunma Sayısı : 2.493 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız