Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

Ağrı Hakkında Herşey

Anasayfa > Şehirler > Ağrı Hakkında Herşey

AğRı`NıN PLAKASı:  04

 

AğRı`NıN NüFUSU: 530,879

 

AğRı`NıN iLçELERi: Eleşkirt, Taşlıçay, Diyadin, Doğubayazıt, Hamur, Tutak ve Patnos.

 

AğRı`NıN tarihi DOKUSUNDA NELER olmaktadır?

 

Ağrı ili tarih boyunca oldukça çok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hititler, Hurriler, Urartular, Kimmerler, Asurlular, Medler, Persler. Bölgeye gelen ilk Türkler Sakalardır. Bölge Hz. Osman zamanında islâmetreorduları sebebi ile fethedilmiştir. Abbasilere kadar Müslümanların elinde kalan bölge, daha sonra Bizans kontrolüne geçmiştir. 1071 Malazgirt savaşı sonrası bölgeye Türk boyları gelmeye başlamıştır. Ermenilerin harekete geçmeleri, 93 ve Birinci Dünya Savaşları sırasında hızlandı. Rusya savaş öncelerinde Ermenileri kışkırtmış ve parlak bir ati vaat ederek, halkımızı katlettirmiştir. Rusya, ABD, Fransa ve ingiltere`nin desteğini piyasa Ermeniler, devlet kurma hevesine kapılıp yüzyıllarca birlikte yaşadıkları Müslümanları katletmeye başlayınca, Osmanlı Devleti bazı tedbirler almak durumunda kaldı.

 

AğRı`DA NEREDE GEZiLiR?

 

doğu Beyazıt Kalesi, Beyazıt Eski Camii, Diyadin Kalesi, Avni Kalesi, metre Mağaraları, ishakpaşa Sarayı, Aznavur Tepe, Tokluca Kalesi, 3 Kilise, Ağrı Dağı, Kızıl Ziyaret Kalesi, Hamur Kümbeti ve Karagöz Kilisesi.

 

AğRı`DA NE YENiLiR:?

 

Ayran aşı, kesme aşı, saç kavurma, Abdigör köftesi, halise, haşıl, hengel, kuymak çılbır, kete, bişi, mercimekli köfte, çiriş ketesi, murtuğa, haside, keledaş, çaşır ve kuşekmeği çorbası

 

AğRı`DA NEREDE YEMEK YENiR?

 

Ağrı Merkezde bulunan Sultan Sofrası adlı restoran, Ağrı`nın ünlü mekânlarındandır.

 

AğRı`DA NE üRETiLiR?

 

ilin endüstri ürünleri ve sanayi malları genel olarak irak illerden sağlanmaktadır. belli başlı endüstri, Ağrı şeker Fabrikası, et kombinası ve doğu Beyazıt Yem Fabrikasıdır.

Ekleyen : - Tarih: 13 Temmuz 2016 - 21:04 - Okunma Sayısı : 2.601 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız

Cemre

13 Temmuz 2016 - 21:13

Paylaşım için teşekkürler…