ALAY ETMEK HARAMDIR
İnsanlarla alay(istihza) etmek, ayıplarını söyleyerek maskaralığa almak haramdır. Ayet-i Kerime’de şöyle buyrulmuştur. ”Ey iman edenler! Bir kavim diğer bir kavim ile alay etmesin. Olabilir ki onlar ötekilerden daha hayırlı olurlar.
Kadınlar da kadınlardan bir kimseyi eğlenceye almasınlar olabilir ki onlar ötekilerden daha hayırlı bulunurlar.
Hem kendilerinizi ayıplamayın ve kötü lakaplarla atışmayınız, imandan sonra fasıklık ne kötü isimdir.
Her kim de(şu günahları ne işler de) tevbe etmezse artık onlar kendilerine zulmedenlerdir.”(Hucurat Suresi, ayet 11)
Resulullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular:
”İnsanlarla alay eden bir kimseye cennetten bir kapı açılır. Gel gel, denir. Büyük meşakkatlerle oraya geldiğinde kapı kapatılır. Sonra bir başka kapı açılır, oradan gel gel diye çağırılır. Yine pek çok eziyetler, zahmetler çekerek oraya ulaşır, lakin yine kapı kapatılır. Böyle devam eder. Ta ki artık ulaşır, lakin yine kapı kapatılır. Böyle devam eder. Ta ki cennetin bir kapısı açılıp o adam çağrılır da gitmez olur.”
”Kim bir din kardeşini bir günahından dolayı ayıplarsa, aynı günahı işlemeden ölmez.” (Tirmizi)
”Din kardeşinle husumet ve mücadele etme ve ona eziyet verecek şakaları yapma.”
Şakanın aşırısı makbul değildir. Çok mizah (şaka) yapmak heybeti kaybettirir, yüzsüzlüğe sebep olur; şaka yapılan kimsenin kalbinin incinmesine sebep olur, husumetin, kavganın, hasedin tohumudur.
Ölçülü mizah makbuldür. Resulullah Efendimiz (s.a.v), güzel latifeler söyler, lakin her sözü yine hakikat olurdu. ”Ben mizah yaparım, lakin hakikatten başka söylemem” buyururlardı. Mizahı çok nadir yaparlardı. Muhatapların kalplerini ısındırmak, kokularını gidermek gibi bir hikmete dayanırdı. Böyle latifeleri de hoş görürlerdi. Resulullah Efendimiz (s.a.v), Hz. Suheyb-i Rumi’ye ”Gözün ağrıdığı halde hurmamı yiyorsun” buyurdular. Hz. Suheyb ”Ağrımayan tarafıyla yiyorum” deyince tebessüm buyurmuşlardır.
Ekleyen : KaKTüS - Tarih: 29 Aralık 2014 - 05:58 - Okunma Sayısı : 3.771 views
BENZER İÇERİKLER
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimizDİĞER YORUMLAR
Yorumlarınızı Paylaşabilirsinizmizahi bir konu olarak algıladım ama maneviyatı çok özel sanırım 🙂 paylaşım ıcın tşkler
Her şeyde olduğu gibi espride de doz çok önemli bence hele ki bir başkasının kusurunu, hatasını, ayıbını toplum içinde eğlence adına lanse edip kendini ön plana çıkaran insan aslında bu yaptığıyla kendi niteliğini kalitesini ortaya koyar.Ve böyle kimselere de itibar edip onun alay ettiği kişiye onlarda ayni gözle hor bakar eğlenirse bunu yapandan bence hiçte farkları kalmaz.Kusuru ayıbı ortaya çıkarmak kolaydır kusurları örtebildiğin zaman gerçek insani vasifların ortaya çıkar.Konunun içinde geçen sözde aslinda çok manidar, gün gelir bunu yapanlar illaki bu şekilde sınanırlar.
”Kim bir din kardeşini bir günahından dolayı ayıplarsa, aynı günahı işlemeden ölmez.” (Tirmizi)
KATEGORİLER
Site içi KategorilerimizTOP 10
En çok okunan içeriklerPOPÜLER İÇERİKLER
en çok yorumlanan, en popüler olanlar.