Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

Gebelikte Astım

Anasayfa > Sağlık > Gebelikte Astım

Sohbet ,sohbet odaları ve chat odaları altında hizmet veren Sevdaruzgari nda blog sayfamızda bizim için herşeyden önce gelen sağlık ve her işin başı sağlık dediğimiz bir düşüncede iken bugün sağlık kategorimizde bayanların en sıkıntılı dönemlerinden biri olan hamilelikte ve beraberinde getirdiği geçici rahatsızların yanında her evli bayanın evlendiğinde çocuk sahibi olmak ister.Önemli rahatsızlardan biri olan astım hamile olan bayanların dikkat etmesi gereken durumlardan birtanesidir.Bu konuyla ilgili gazete Göğüs Hastalıkları Doktoru Neslihan Tarakçı Kantarcı nın yazısını sizlerle paylaşmak istedim.
Her yıl Mayıs ayının ilk salı gününün Dünya Astım Günü olarak bilindiğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, “Astım bronş dediğimiz akciğer içi hava yollarında müzmin, mikrobik olmayan iltihap olarak tanımlanıyor. Bu iltihap alerjiye veya sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Astım, sağlıklı bir insanın hava yollarında herhangi bir kasılmaya yol açmayan sigara dumanı, parfüm, yemek ve bazı diğer kokulara karşı aşırı tepki vererek bronşlarda daralma meydana getiren bir hastalık türüdür” dedi.

KONTROL ALTINDA OLMALI

Gebelikte astımın seyrinin değişken olduğuna dikkat çeken Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, şunları kaydetti: “Hastaların üçte birinde BA DEK astım gebelik öncesindeki gibi seyrederken, üçte birinde iyileşir ve üçte birinde ise kötüleşebilir.

Bunu önceden tahmin etmek güçtür. Astımlı gebede uygun ve yeterli tedavi anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir.

Normal bir gebelik, sorunsuz doğum ve sağlıklı bir bebek için yeterli ve uygun astım tedavisi gereklidir. Bu nedenle gebelik boyunca, gebenin takibini yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile astımı takip eden Göğüs Hastalıkları Uzmanının işbirliği önemlidir, Gebelik boyunca ve doğum sonrasında 3 aya kadar 4-6 haftalık aralıklarla astımlı gebenin astım açısından kontrolleri yapılmalıdır.”

İLAÇLAR KESİLMEMELİ

Dr. Kantarcı, gebelik sırasında astımın kontrol altında olması hem gebenin hem de bebeğin sağlığı için önemli olduğunu söyledi. Bazı astımlı gebelerin, ilaçlarının bebeğe zarar verebileceği kaygısıyla ilaçlarını kestiğini ifade eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kantarcı “Bu doğru değildir; çünkü gebelikte güvenle kullanılabilecek astım ilaçları vardır.
Bu nedenle ilaç kullanması gereken astımlı gebelerde güvenle kullanılabilecek astım ilaçları (nefes açıcılar ve solunum yolu ile alınan kortizonlu kontrol edici ilaçlar) belirlenip önerilebilir, Tedavi planının yapılabilmesi için gebe veya gebelik düşünen astımlı hastanın astımını takip eden hekimiyle iletişime geçmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

Ekleyen : - Tarih: 12 Mayıs 2016 - 14:43 - Okunma Sayısı : 2.070 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız