Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

İşid Ebu Bekir El Bağdadi Irak Gündemi

Anasayfa > Haberler > İşid Ebu Bekir El Bağdadi Irak Gündemi

Ebu Bekir El Bağdadi

Gerçek ismi İbrahim Avvad İbrahim A

li El Bedri ancak daha çok Ebu Bekir El Bağdadi olarak tanınıyor. Ali El Bedri Samarrayi, Doktor İbrahim ve Ebu Dua isimleri ile de biliniyor.

ASLINDA KİM?

1971’de B

ağdat‘ın 125 kilometre kuzeyindeki Samarra’da doğdu. Bağdat İslam Üniversitesinde okudu. Doktora yaptı ve öğretim görevlisi olarak da çalıştı. Bu dönemde bir vaizliği ile öne çıktı. O’nu bu dönemden tanıyanlar Bağdadi’yi, insanları barışçıl yöntemlerle ikna etmeye çalışan biri olarak tanımlıyor. Saddam döneminde devletin istihbarat teşkilatı ile yakın ilişkisi olduğu iddia edildi. Ailesi uzun zamandır Pakistan‘da yaşıyor.

NASIL SAVAŞÇI OLDU?

I

rak‘ın 2003’te işgalden sonra ABD ordusunun güvenliği sağlayamadığı Felluce’ye gitti ve burada Irak ABD ordusuna yapılan saldırılara katıldı. Felluce’de savaşan Saddam hüseyin‘in eski komutanlarıyla temasa geçti. Küçük gruplarla gerilla savaşı yürüttü. Bu dönemde ABD tarafından yakalandı. cezaevine gönderildi.. Hapishanede diğer radikal İslamcı militanlarla irtibat kurduğu ve onlardan etkilendiği iddiasına ABD yönetimi şimdiye kadar cevap vermedi.

ÖRGÜTTE NASIL YÜKSELDİ?

2004 yılında I

rak‘ta kurulan Tevhid ve Cihat örgütü sonrasında El Kaide lideri Usame Bin Ladin‘in emriyle kurulan Mezapotamya’da El Kaide örgütüne katıldı. Bağdadi de bu örgütte düşük bir rütbeyle faaliyet göstermeye başladı. Örgüt, 2006 yılında adını “Irakİslam devleti” olarak değiştirdi. Örgütün liderleri ve komutanları peş peşe ABD ordusunca öldürüldü. Son olarak 2006 yılında Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Hamza el Muhacir’in öldürülmesi ile Ebu Bekir El Bağdadi liderlik koltuğuna oturdu.

ÖRGÜTÜNÜ NASIL GÜÇLENDİRDİ?

Bağdadi, I

rak hapishanelerinden serbest bırakılan militanların çoğunu kendi saflarına katmayı başardı. Gerilla savaşına ve bomba yapımına aşina bu adamları örgütüne kattı. ABD ve Irak ordusuna yaptığı saldırılar örgütünü radikal savaşçılar tarafından çekim merkezi haline getirdi. Yabancı savaşçıları saflarına kattı.

ADINI NE ZAMAN DUYURDU?

4

Ekim 2011’de ABD İşid‘i terör örgütü listesine alındı. Yakalanmasına yardım edecek veya onu öldürecek kişiye 10 milyon dolar ödül verileceği açıklandı. Bağdadi, yakalanması için 25 milyon dolar ödül konulan El Kaide lideri Eymen El zavari‘den sonra başına en çok para ödülü konulan isim haline geldi. Suriye iç savaşının başlamasından bir ay sonra Nisan 2011’te Suriye de El Kaide’nin Irak Şam İslam Devleti’ni kurdu. ve adamlarını bu ülkeye yönlendirdi. Suriye‘de faaliyet gösteren bir diğer El Kaide bağlantılı örgüt olan Nusra cephesi ile müttefik olduklarını açıkladı. Temmuz 2013’te de Irak‘ta savaşçıların tutulduğu Ebu Garib hapisanesine saldırdı ve buradaki 500 ila 600 tecrübeli militanı serbest bıraktı ve kendi saflarına kattı. Onları da suriye‘deki savaşa yönlendirdi.

EL KAİDE’DEN NEDEN KOPTU?

S

uriye‘ye geçtikten kısa süre sonra Nusra cephesi komutanlarını hain olmakla suçlamaya ve liderlerini suikastlerle öldürmeye başladı. Nusra, Bağdadi’yi El Kaide lideri Zevari‘ye şikayet etti. Zevari de Bağdadi ve Nusra lideri Culani’yi kendi şeriat mahkemesine sorgulanmak için çağırdı. Bağdadi bunu redetti ve Al Jazeera’ya gönderdiği ses kaydında lider olarak kabul ettiği tek kişinin Bin Ladin olduğunu ve Zevari‘yi tanımadığını ilan etti. Nusra’nın militanlarının özellikle de dünyanın dört bir yanından gelen yabancı militanlarının büyük bölümü işid‘e katıldı.

ASKERİ BAŞARISININ SEBEBİ NE?

Ebu Bekir El Bağdadi’nin örgütü İ

şid , El Kaide gibi selefi akımını kabul etse de savaş yöntemleriyle El Kaide’den kısa sürede ayrıştı. İşid , El Kaide gibi sadece suikast ve gerilla savaşı yürütmüyor, alan hakimiyeti için de savaşıyor. Bağdadi ele geçirmek istediği yere ve yakınlarına kılık değiştiren militanlarını gönderiyor ve militanlar buradaki güvenli evlerde bekliyor. Daha sonra, bu yerleşimin liderlerinden ve aşiret liderlerinden kendilerine biat etmelerini istiyor. Kabul ederlerse yanlarına güvendiği adamlarını bırakarak eski yöneticiyi vali olarak atıyor. Kabul etmeyen lidere yönelik hızla başlatılan saldırılar ise yapılan ön hazırlıklar sayesinde çoğunlukla işe yarıyor.

Enerji kaynaklarını, özellikle de petrol kuyularını ele geçirmeye öncelik veriyor. Bu sayede hem ;Mali güç elde ediyor hem de karşı tarafa lojistik zarar veriyor.

Bağdadi, Saddam dönemi Bass yöneticileri, Irak ve Suriye ordusundan kopan eski askerler, Avrupa , Çeçenistan , Bosna, Dogu Türkistan, Libya ve Afganistan dahil bir çok ülkeden gelen gönüllü militanlar ve yerel aşiretlerden aldığı destekle güçleniyor.

NE İSTİYOR?

Önceleri sadece I

rak için savaşan Bağdadi yönetimindeki örgüt, Suriye de çıkan iç savaşla amacını da tıpkı ismi gibi ‘Irak Şam İslam Devleti’ olarak değiştirdi. Amaç, bugünkü Irak, Suriye, Lübnan , Ürdün, Filistin ve İsrail‘in toprakları üzerinde, şeriatla yönetilen bir ülke kurmak.

Örgüt,Suriye’de Rakka, Haseke ve Deyr Ez Zor vilayetleri ile Suriye‘de MusuL , Tikrit hattını elinde tutuyor. İşid buralarda kendince Şeriat rejimi kurdu ve halkan vergi adı altında para topluyor. Ayrıca ele geçirdiği bu bölgelerdeki petrol kuyularına hükmediyor. Yani Bağdadi, hızla büyüyen bir Mali güce sahip. Kendi hegemonyasını kabul etmeyen tüm grupları, kişileri ve aşiretleri düşman kabul ediyor. Sünni militanlar İslam’ın diğer mezheplerini de kafir olarak tanımlıyor. İşid , tutsak aldığı askerleri ya da hain olduğuna karar verdiği sivilleri sembolik yargılamaların ardından acımasızca öldürmesiyle biliniyor.

İşid‘ın göstermekten çekinmediği bu acımasızlığın insanlar üzerinde yarattığı korku Bağdadi’nin en büyük silahı. Sanılanın aksine Bağdadi ve örgütü, bazı bölgelerde yerel aşiretler ve halk tabanından da destekleniyor. İşid ele geçirdiği yerlerde fırınları açık tutarak, halkın gündelik yaşamını sürdümesine engel olmayan adımlar atarak taban bulmaya da çalışıyor. Özellikle Suriye‘de bu tavırla destek buldu.

 

Etiketler :
Ekleyen : - Tarih: 13 Haziran 2014 - 20:44 - Okunma Sayısı : 1.984 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız