Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

Adana hakkında herşey

Anasayfa > Şehirler > Adana hakkında herşey

ADANA`NıN PLAKASı: 01

 

ADANA`NıN NüFUSU: 2,006,650

 

ADANA`NıN iLçELERi NELERDiR?

 

Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Aladağ, Pozantı, imamoğlu, Karaisalı, Yüreğir, Ceyhan, Seyhan, Yumurtalık, Karataş.

 

ADANA`NıN tarihsel DOKUSUNDA NELER var?

 

Hitit tabletlerinden Hititler döneminde kent ve çevresinde Kizzuvatna Krallığı`nın egemen olduğu anlaşılmaktadır. metreö. 9. yy sonlarına doğru Asur, metreö. 6. yy.da Pers, metreö. 333`te Büyük iskender`in egemenliğine girdi… Birinci Dünya Savaşı sırasında (1914-1918) Toros ve Gâvur dağı tünelleri ve Bağdat demiryoluyla kent istanbul ve Suriye`ye bağlandı. Birinci Dünya Savaşı sonrasında 24 Aralık 1918`de Fransız birlikleri, işbirlikçi Ermeni çeteleriyle Adana`yı işgal etti. Türk milis kuvvetlerinin şiddetle direnmesi, işgalcilerin ciddi kayba uğramalarına yol açtı. 20 Ekim 1921`de imzalanan Ankara Antlaşması uyanırca, Fransız işgal kuvvetleri şehirden çekildi. 5 Ocak 1922 Adana`nın Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır.

 

ADANA`DA NEREDE GEZiLiR?

 

Akören Kalesi, Mazilik ören noktayı ve Kalesi, Postyağbasan Kalesi, Yılankale, Feke Kalesi, Antik Magarsus Kilisesi, Amfi Tiyatro, Kozan Kalesi, Tepebağ Höyüğü, Sar Harabeleri, Kaya Kabartmaları ve tüneller arası tarihsel Köprü.

 

Arkeoloji Tarih ve Kültür Turizmi için: Kartepe. etraf ve Bilimsel Turizm için: Seyhan nehrinin meydana getirdiği Tuzla ve Akyatan golleriyle; Ceyhan nehrinin oluşturduğu Akyayan gölü ve Yumurtalık dalyanı. Her iki alanda mühim etraf bilimsel (ekolojik) zenginliğe sahiptir. doğal ortamlarında az bulunan türlü kuşlar ile deniz ve kara canlıları yaşamaktadır. Rafting için: Tahtalı dağlarından doğan Tufanbeyli, Saimbeyli ve Feke ilçelerinde geçen aşağıda Seyhan nehrine karışarak denize dökülen Göksu ırmağı kıvrımlı güzergâhı ve müsait debisi ile rafting sporuna aşırı elverişlidir. Termal Turizm için: Aladağ yakınlarındaki Acısu içmesi, Ceyhan yakınlarındaki Tahtalıköy, Kokarpmar içmeleri, belde merkezindeki Kurttepe, Alihocalı. Yayla Turizmi için: Tekir, Bürücek, Hamidiye, Fındıklı, Asar, Asmacık, Armutoluk, Belemedik, Kızıldağ, Meydan, çamlıyayladır. Mağra ve Kanyon Turizmi için: Aladağ`daki Bığbığ mağarası doğal güzelliği ile mağara turizmine, Feke`deki Göksu ırmağının oluşturduğu vadi ise kanyon turizmine aşırı uygundur. tabiat Yürüyüşü (Trakking) için: Bu spor için Toroslar`da çok aşırı sayıda güzergâh bulunmakta. lakin bunların en önemlisi Pozantı ilçesinden Hamidiye köyünden başlayıp Eyner suyuna kadar olan kısmıdır. Av Turizmi için: vilayet sınırları arasında Toros dağlarında dağ keçisi, geyik, yaban domuzu, keklik, bıldırcın, üveyik, tavşan, yaban ördeği, yaban kazı ve benzerinin avı mevsimine göre yapılmaktadır. ilde deniz avcılığı da gelişmiştir. Yumurtalık`ta çamlık ve Yerkuma, Karataş`ta Akyatan, Tuzla ve Burma boğazı dalyanlarında kefal, levrek, çupra, lagos, lisan balığı, kara kulak, mercan ve karides avı ile baraj göllerinde sudak, sazan, yaym(gelebicin), yılanbalığı avı yapılmaktadır. Göl ve Su Sporları Turizmi için: Seyhan, çatalan, baraj gölleri. inanç Turizmi için: Adana`da şehir merkezindeki Bebekli Küse, Saimbeyli`deki Kale Kilise (Kara Kilise), şar`daki Antik Kilise ve kent kalıntıları, Aladağ`daki Akören Kilisesi inanç turizmi bakımından önemli yerlerdir.

 

ADANA`DA NE YENiLiR?

 

Adana kıyma kebabı, Adana kuşbaşı, içli köfte, kısır, işkembe dolması, acabekli bulgur çorbası, analı kızlı, börek çorbası, dul avrat çorbası, hayır çorbası, kara çorba, lepe, mırmirik çorbası, namaz çorbası, püsürük çorbası, rüştiye çorbası, Babagannüç, Bartavit, Ezme salata, Fette, Fettüş, haydari, muhammara, pişmiş soğan salatası, tahnli turp salatası, vartabet, arap kebabı, banduri, etli tava, gerdan paçası, cığırtlak kebabı, domatesli bulgur dolması, fıstıklı köfte, simit köfte, sini köftesi, tahinli köfte, kafa kavurma, çoban böreği, acebekli bulgur pilavı, avgan pilavı, dövme pilavı, ıspanaklı bulgur pilavı, kabaklı bulgur pilavı, kelleli bulgur pilavı, kömeç lepesi, nohutlu etli bulgur pilavı, tavuklu perde pilavı, ıspanaklı tandır böreği, muska böreği, sıkma, şiş börek, yufka ekmek.

 

ADANA`NıN meşhur meşrubat VE YiYECEKLERi NELERDiR?

 

şalgam  suyu, aşlama (meyan kökü), yayık ayranı.

 

Taş Kadayıf, adana tatlısı, meyve ezmesi, portakallı gül tatlısı, karakuş tatlısı, nemse tatlısı, halka tatlısı (Adana Burması) ve bici-bici`dir.

 

ADANA`DA NEREDE YEMEK YENiLiR?

 

Adana Seyhan`daki Büyük Fırat adlı Restaurant tavsiye edebileceğimiz mekânlardandır. Adananın ilk Et Lokantası ve Konya Fırın Lezzetini tadabileceğiniz tek adres ünal Et Lokantası, Adananın ilk tam teşekküllü, her çeşit balık lezzetini tadabileceğiniz Akoluk balıkçı barınağı, Adana Kebabının en lezzetlisini ve hizmetin kalitesini tatmak için Hasan ehil Kebap Restoranları, `iskender` menüsü ile Törem Kafe ve Restoranları.

 

ADANA HALKı NE üRETiR?

 

Adana`ya türkiye`nin tahıl ambarı da diyebiliriz. Tarımsal alternatifler; Pamuk, buğday, patates, soya, mısır, yer fıstığı, portakal, mandalina, domates, karpuz, susam, kavun, arpa, yulaf, şeker kamışı, üzüm, incir, tütün, pirinç. Adana endüstri; tekstil sanayi, gıda sanayi, ziraat ve inşaat makineleri endüstri, makine ve yedek parça endüstri, taş ve toprağa dayalı endüstri, başlıca endüstri dallarıdır.

Ekleyen : - Tarih: 10 Temmuz 2016 - 20:58 - Okunma Sayısı : 2.199 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız