Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN’IN KALBİ

Anasayfa > Haberler > KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN’IN KALBİ

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kalbi

 

Macaristan’daki Osmanlı eserlerinin durumunu aktaran İbrahimgil, Kanuni’nin kalbi ve iç organlarının defnedildiği yerin tespitiyle ilgili kısa bilgi verdi. İbrahimgil: Sokullu Mehmet Paşa Vakfı’ndaki belgelerden, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının Zigetvar şehrindeki Kanuni Camisi’nin bahçesinde bir yere defnedildiği tespit edildi. Hatta belgelerde Sokullu Mehmet Paşa’nın da defin sırasında orada olduğu da yazıyor. Bu henüz çok yeni bir bilgi, basın toplantısıyla detayları aktarılacak. Daha sonra ekip giderek, kazı yapacak diye konuştu.

kanuni sultan süleyman

Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbinin ve iç organlarının nereye gömüldüğü bugün Türkiyeli ve Macar araştırmacılar tarafından tartışılıyor. Sultan Süleyman; Zigetvar Kalesi’nin fethinden bir gün önce 6 Eylül 1566’da yaşamını yitirmiş, ölümü oğlu Şehzade Selim tahtı devralana dek kırk sekiz  gün boyunca herkesten gizlenmişti. Kanuni’nin naaşı bozulmadan İstanbul’a taşınabilmesi amacıyla mumyalandı, kalbi ve iç organları altın bir leğenin içinde toprağa gömüldü. Sultan’ın naaşı geçici olarak defnedildiği saltanat çadırından İstanbul’a götürülürken, iç organları gömüldüğü Zigetvar topraklarında kaldı. Sultan II. Selim’in babasının iç organlarının gömüldüğü yere 1573 yılında yaptırdığı türbe, Osmanlı’nın bölgeden çekilmesinin ardından Avusturyalı Subay Gallo Tesch tarafından 1693’te yıkılınca türbenin yeri yüzyıllardır aydınlatılamadı.Kanuni’nin kalbinin Zigetvar Kalesi yakınlarında Turbek
kilisesinin bulunduğu yere gömülmüş olabileceği uzun süredir savunulan bir tez. Macar araştırmacılar ise TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) sponsorluğunda kaleye beş km uzaklıktaki Zsiboti kasabasının bulunduğu Üzüm Tepesi’nde arkeolojik kazı yürütüyor. Elte Üniversitesi eski öğretim üyesi Zoltan Nagy ise bambaşka bir tez öne sürüyor. BirGün’e konuşan Nagy’e göre Sultan’ın kalbi Zigetvar Kalesi’ne iki km kuzeyinde bulunan ormanlık bir alanda.

 

Etiketler : , , ,
Ekleyen : - Tarih: 09 Mayıs 2014 - 04:55 - Okunma Sayısı : 2.927 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız