Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

AMASYA 05

NüFUSU:328,674

iLçELERi:Taşova, Suluova, Merzifon, Göynücek, Gümüşhacıköy ve Hamamözü.

TARiHçESi:Yapılan arkeolojik çalışmalara göre, Amasya\`da ilk yerleşme metreö.5 bin 500 yıllarında başlayıp Hitit, Frig, Kimmer, iskit, Litya, Pers, Helenistik, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, ilhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de devam etmiştir. Amasya\`yı 1071 yılında Anadolu\`ya giren Alparslan\`ın komutanlarından Melik Ahmet Danişmend Gazi 1075 yıllında fethederek, burada ilk Türk hakimiyetini kurmuştur. Osmanlı döneminde şehzadeler ili şekilde bilinmiştir. istanbul Hükümetini temsilen Bahriye nazırı Salih Paşa ile Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Bekir Sami Bey arasında, 20-22 Ekim 1919 ?da Amasya`da gerçekleşen görüşmelerde 3 açık ve ikisi saklı olmak üzere, toplam beş protokol imzalanmıştır. Bu itibarla Amasya türkiye Cumhuriyetimin kuruluşunda da ilk önemli adımın atıldığı yer olmuştur.

NEREDE GEZiLiR:Amasya Kalesi, Kral Kaya Mezarları, Gökmedrese Külliyesi, Torumtay Türbesi, Burmalı Minare Camii, Bimarhâne, Borabay gölü, çakallar ve Karakaya Mesireleri, Kızlar Sarayı, Pirler Parkı, Kaynar gölü, Terziköy Kaplıcası, Sultan Bayazıd Cami ve şehri boydan boya kesen Yeşilırmak kıyıları.

NE YENiR:Amasya çöreği, bakla dolması, kesme ibik çorbası, eli böğründe, toyga çorbası, sakala çarpan çorbası, çatal çorba, gale, ev yıkan, patlıcan pehli, dilber kirpiği, yeşil fasulye kavurması, Amasya misket elması, keşkek ve madımak.

NEREDE YENiR:Amasya merkezde bulunan Beyaz Saray restoran ve çiçek lokantası Amasya\`nın lezzetlerini tatmak için iki ayrı lezzet noktasıdır. bununla beraber Emin Efendi Konağı da önemli mekânlardan biridir.

NE üRETiR:Buğday, arpa, nohut, şekerpancarı, tütün, kuru soğan, patates, elma, şeftali, üzüm, domates, hıyar, karpuz, lahana, bal ve süt. El sanatları olarak halı-kilim dokumacılığı, iğne oyası, ağaç işleri, hasır işi, peştamal-çarşaf el dokuma ve bağlama, kırnap-halat eğirme, teneke ve semaver yapımı

Etiketler :
Ekleyen : - Tarih: 14 Temmuz 2016 - 21:05 - Okunma Sayısı : 3.252 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız