Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

Taşeron İşçiler son dakika haberleri ve Taşeron İşçi düzenlemesi son durum

Anasayfa > Haberler > Taşeron İşçiler son dakika haberleri ve Taşeron İşçi düzenlemesi son durum

Taşeron işçiler ne zaman kadrolu olacak. Taşeron İşçiler düzenlemesi ne zaman yapılacak ve Meclisten geçirilecek. Taşeron işçi yasası burada.
Taşeron İşçiler son dakika haberleri ve Taşeron İşçi düzenlemesi son durum

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında taşeron çalışanlara maaşların tam zamanında yatması ve yıllık izin müjdesi verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hasankeyf’te düzenlenen 3.Uluslararası Bisiklet Turnuvası’na katıldı. Burada NTV’nin sorularına yanıtlayan Bakan Şimşek, taşeron sisteme ilişkin bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:  ‘Bazı alanların özel sektöre açılıp kapanması farklı, işçilerimizin ya da emeğin sömürüsü ayrı bir konu. Taşeron sisteminde şu anda aksayan yönler olabilir. Bunların rehabilitasyonu üzerinde çalışıyoruz. Örneğin geçmiş dönemde özellikle kıdem tazminatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. Şimdi o sistemi yeniden düzenleyeceğiz. Maaşların zamanında ve tam olarak ödenmesini garanti altına alacağız. Yıllık izinler gibi hususlarda kayıt dışılığın engellenmesi konusunda elimizden ne geliyorsa yapacağız.’
Binlerce kişinin borcu silinecek!
Geçici personele (4/C’li) kadro verilmesiyle ilgili düzenlemeye son şekli verildi. Bu ay Medis’e sunulması beklenen tasarıyla 50 bin 4/C’li personel kadroya geçirilecek. Ayrıca binlerce vatandaşın prim borcu silinecek. Kamuda çalışan 50 bin 4/C’li (geçici) personel bulunuyor. 4/C’liler bir yüdan az süreli veya mevsimlik sözleşme île çalıştırılıyor. Işçi sayılmayan 4/C’liler, diğer çalışanlarla aynı haldara sahip değil. Bu kapsamda çalıştırılanların yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları yok. Ayrıca her yıl sözleşme yenilemek zorundalar. Yani daimi personel değiller. Bu yüzden de her yıl işsiz kalma endişesi taşıyorlar.
TALEP BAKANLARA İLETİLDİ
Sözleşmeli işçilere, belediyelerde çalışanlara kadro verildi fakat kamudaki geçici personele bir türlü çözüm bulunamamıştı. Çahşma Bakanlığı sendikalarla birlikte bu konuda bir çalışma başlatmıştı. 4/C’lilerin statüsüyle ilgili konular toplu sözleşme görüşmelerinin ardından yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında da gündeme gelmiş ve bir tasarı hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulmuştu. Fakat geçici personele kadroyu da içeren Torba Kanun, 30 Mart yerel seçimlerine takılmıştı. Posta’nın haberine göre, Seçimlerin ardından gözler tekrar Meclis’e çevrildi. Binlerce çalışana kadro verilmesiyle ilgili düzenlemenin bu ay sonuna kadar Meclis’e sunulması bekleniyor. Torba Yasa ile ayrıca borçlu milyonlarca vatandaşın eli rahatlayacak. Düzenlemeyle, borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşın borcu silinecek. 24 aydan çok prim borcu olan Bağ-Kur’lular borçlarını sildirebilecek. Borcunu sildirenin sigortası dayanacak. Bu kişi yeniden Bağ-Kur’a kayıt yaptırıp primlerini ödemeye devam edebilecek. Borcu silinen Bağ-Kur’lunun SSK çalışması varsa geçerli olacak. Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek.Hak-İş Konfederasyonu, Türkiye genelinde 27 il, 9 iş kolunda 85 kamu iş yerinde 5 bin 250 taşeron işçisiyle yüz yüze görüşerek, “Taşeron İşçisi Gerçeği Araştırması” yaptırdı. Doç.Dr. Erdinç Yazıcı ve ekibinin araştırması bu alanda Türkiye’de yapılan en kapsamlı araştırma olması açısından büyük önem taşıyor.Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, basın toplantısında araştırmanın işçilerle yaklaşık 20 dakika süren yüz yüze görüşmeyle yapıldığını belirtirken, kamuda taşeronluğun en yoğun Sağlık iş kolunda ve belediyelerde olduğuna dikkat çekti. Bu araştırmanın taşeron işçilerin feryatlarını, hüzünlerini kısaca içinde bulundukları halet-i ruhiyeyi anlamak açısından önemli olduğunu belirtirken, “Kamu daha çalıştırdığı taşeron işçi sayısını bilmiyor. Resmi rakamlara göre, belediyeler hariç kamuda 661 bin taşeron işçisi çalışıyor. Ancak biz belediyelerle birlikte gerçek rakamın en az 1.2 milyon olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. ‘Modern kölelik’ dediği taşeron işçiler konusunda Türkiye’nin çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu, Soma’da meydana gelen facianın da bunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Arslan, bu alanda çok ciddi bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Böyle bir ortamda hükümetin, işçi konfederasyonlarından adeta kaçırırcasına taşeron yasa tasarısını Meclis’e getirdiğini belirten Arslan, taşeronun yaygınlaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
YANDAŞA PARA AKTARMA YOLU
Arslan, araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birinin ise işçilerin taşerona neden ihtiyaç duyulduğu sorusuna verdikleri cevap olduğunu söyledi. Arslan, “İşçilerin yüzde 22.6’sı yandaşlara para/kaynak aktarmak, yüzde 51’i ucuz işçilik, yüzde 16.3’ü sendikal ve sosyal haklardan mahrum bir işçilik yaratmak için taşeron tercih edildiğini düşünüyor” dedi.
Arslan, kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon 200 bin taşeron işçi çalıştırıldığını anımsatarak, her bir işçi üzerinden taşeron firmanın en az yüzde 20 komisyon aldığını söyledi. Kamu kurumunun yüzde 20 komisyonun yanı sıra ihale bedeli üzerinden yüzde 18 KDV ödediğini, bu işçilerin kıdem tazminatı ve izin paralarını da taşeron firma ödemediği için ‘müteselsil’ sorumluluk gereği yine kamu kurumunca ödendiğini belirten Arslan, “Taşeron işçi çalıştırmak gerçekte ucuz değil, devlete maliyeti kat be kat fazla oluyor” dedi.
BANKADAN VERDİĞİNİ ELDEN GERİ ALIYOR!
Arslan, taşeron işçilerin büyük bölümünün asgari ücretten çalıştırıldığını, hiçbir sosyal yardımdan yararlandırılmadıklarına dikkat çekerken, yaklaşık yüzde 10’unun da bankadan aldıkları asgari ücretin bir bölümünü daha sonra elden işverene geri verdiklerini anlattı.
Ekleyen : - Tarih: 07 Haziran 2014 - 01:30 - Okunma Sayısı : 2.120 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız